kEsAyAngAnku

Saturday, July 9, 2016

✿ ~ cosmofer ~ ✿

untuk newbie yg preggy mmg x thu anemia ni... i all pn kena jugak anemia masa mengandung ni.. kurang darah merah.. sob2.. dr 13.2 gram/dL turun sampai 8.8 gram/dL.. makan semua jenis ubat pn x jalan... (obimin, iberet, zincofer, maltofer)

obimin 


ni la ubatnya... kita makan ubat ni kita mesti rasa pening.. disebabkan nk kerja kita pn x amik la ubat ni...

iberet

iberet ni kita amik 2 biji sekali makan.. maknanya 4 biji untuk sehari... masa makan ubat ni muntah sampai lembik depan pintu.. lepas tu x makan2 dh..

zincofer



masa amik zincofer ttiba berak berdarah.. tapi x de pn rsa sakit... pelik2 kn... seram... sampai nk membuang pn takut time tu.. bila membuang penuh mangkuk tandas dengan darah... masa tu ingat ke dh nak bersalin.. upenya x pn... masa berak berdarah tu kandungan dh masuk 37 minngu...


maltofer


last sekali sebelum bersalin minggu yg ke 38 makan ubat ni.. macam ok la jugak.. yg penting ubat ni sedap.. macam coklat horlick.. tapi kalo yang ada kencing manis x digalakkan la makan ubat ni...


sepanjang preggy mmg amik delima, hati ayam.. tapi hb tetap drop...

masa kandungan 36 minggu, hb drop sampai 8.8 gram/dL.. doktor pakar pn suggest cucuk kat bontot tu... x ingat dh apa nama dia... tapi disebabkan kita memang takut sb org kata sakit cucuk kat bontot tu, kita decide drip ja cosmofer... mula2 drip  meraung kot dlm klinik... sb cucuk je saluran darah bengkak.. jarum x leh masuk.. 3 kali cucuk... sakit ok.. kena 4 dose... selama 5 hari.. masuk hari ke 3, bp drop smpai 50/60... haih... nasib baik la x rasa nk pitam ke apa.. trus benti masuk ubat.. sambung ari berikutnya... cuti 2 ari la baru on balik...

drip kat tangan tu....


~patience is much better~

Wednesday, March 16, 2016

✿ ~ cucuk kancing gigi ~ ✿

last week kena cucuk kancing gg.. may be dh mmg fobia ngn jarum la katakan.. lepas cucuk tu rsa macam di awan-awangan...


seminggu sakit tu baru hilang... dh la kena cucuk sebelah kiri.. habit tido masa preggy ni sebelah kiri jugak... mmg sakit la kan... (tp kalo dh ngntok tu, skit pn lena jugak...) 



nasib baik lepas cucuk tu husband stay 2 hari... first night cucuk tu demam.. may be sb x tahan sakit kot... next day hilang selera makan + loya... lepas makan je muntah.. terus jadi sedih... sb x suka lepas makan muntah... rasa macam x nk makan... loya tu belarutan sampai seminggu la jugak... then ari ke 3 tu boleh pulak nk pitam... tgh makan nasi lemak tetiba nk pitam... seram sangat rasa.. nasib baik skg musim x banyak kerja sangat.. boleh la nk berehat....



masa nk pitam tu husband pulak dh balik temerloh... (kenapa suami work jauh dari isteri..?? ) olololo... mai la  penyakit sedih x terkata... dulu sakit ingat dekat mak... sekarang kalo sakit ingat en suami pulak... :P


tengok jarum pn nampak seram kn... :) next check up pulak kena g cucuk... :'(


note :- untuk kengkawan yg dh lama kawen tp belum dikurniakan zuriat, saya doakan korang pn akan dapat rasa jugak nikmat ni suatu hari nanti... amin...

~patience is much better~

Thursday, January 7, 2016

✿ ~ alam 30 series... ~ ✿

alhamdulillah... i officially 30 today... 30 tahun..?? yes... 30 tahun...! hahahaha... alhamdulillah... banyak dh impian yang dh tercapai... antaranya nk jadi isteri org sebelum 30 tahun.. alhamdullah... i married masa umo 29 tahun... sipi dh tu nk masuk umo 30 tahun... be mother before 30 tu je yang x sempat.. tapi x pe la... in Sha Allah kalo ada rezeki umo 30 ada la cahaya  mata... (doakan kita n baby dalam perut kita sentiasa sihat...:)

nak kerja ngn gov pn dh tercapai... walaupun sekadar badan berkanun... tp boleh la...

nak beli kereta sendiri pn dh dapat dengan bantuan en suami.. (thx sayang..) semoga murah rezeki....

tahun ni sambut dengan ramai kesayangan yang lahir on januari... 06 jan, birthday ank saudara sebelah husband (marsha).. 07 jan... it my birthday...! 08 jan my lil bro birthday (fadzli).... 12 jan my lil brother (ammar) n last one my SIL (aida suzila) on 13 jan...

happy birthday for all n my self...:)


~patience is much better~

Wednesday, January 6, 2016

✿ ~ x renew kontrak.. ~ ✿

isu x renew kontrak ni mmg heboh... i pn termasuk dalam list x renew... sob3... tp alhamdulillah... kontrak dh sambung walaupun hanya 3 bulan.. ingat ke UUM je ada masalah ni... banyak lagi tempat yang kena tempias kontrak x sambung... apa pn i tetap bersyukur kerana sambung walaupun kejab... 

in Sha Allah.. kalo ada rezeki x kemana... saya hanya berserah n fikir2kan lah untuk cari kerja lain...

tp sebenarnya dh selesa pn kerja kt sini... sayang pulak nk benti... kalo org dh x nk sambung kontrak kita, baru la kita benti... kat uum ni semua dapat walaupun taraf kerja kontrak je... seronok ok...! sakit semua g panel... tahu x rawatan kt klinik sekarang ni mahal...? disebabkan selama kerja ni uum yang tanggung, x de la terasa sangat.... kalo sakit boleh je g klinik bila2 masa...

p/s :- kalo dh bekerja ngn gov tu, better jangan la benti... sangat rugi...! kecuali kena buang... take noted..!

~patience is much better~