kEsAyAngAnku

Saturday, July 9, 2016

✿ ~ cosmofer ~ ✿

untuk newbie yg preggy mmg x thu anemia ni... i all pn kena jugak anemia masa mengandung ni.. kurang darah merah.. sob2.. dr 13.2 gram/dL turun sampai 8.8 gram/dL.. makan semua jenis ubat pn x jalan... (obimin, iberet, zincofer, maltofer)

obimin 


ni la ubatnya... kita makan ubat ni kita mesti rasa pening.. disebabkan nk kerja kita pn x amik la ubat ni...

iberet

iberet ni kita amik 2 biji sekali makan.. maknanya 4 biji untuk sehari... masa makan ubat ni muntah sampai lembik depan pintu.. lepas tu x makan2 dh..

zincofer



masa amik zincofer ttiba berak berdarah.. tapi x de pn rsa sakit... pelik2 kn... seram... sampai nk membuang pn takut time tu.. bila membuang penuh mangkuk tandas dengan darah... masa tu ingat ke dh nak bersalin.. upenya x pn... masa berak berdarah tu kandungan dh masuk 37 minngu...


maltofer


last sekali sebelum bersalin minggu yg ke 38 makan ubat ni.. macam ok la jugak.. yg penting ubat ni sedap.. macam coklat horlick.. tapi kalo yang ada kencing manis x digalakkan la makan ubat ni...


sepanjang preggy mmg amik delima, hati ayam.. tapi hb tetap drop...

masa kandungan 36 minggu, hb drop sampai 8.8 gram/dL.. doktor pakar pn suggest cucuk kat bontot tu... x ingat dh apa nama dia... tapi disebabkan kita memang takut sb org kata sakit cucuk kat bontot tu, kita decide drip ja cosmofer... mula2 drip  meraung kot dlm klinik... sb cucuk je saluran darah bengkak.. jarum x leh masuk.. 3 kali cucuk... sakit ok.. kena 4 dose... selama 5 hari.. masuk hari ke 3, bp drop smpai 50/60... haih... nasib baik la x rasa nk pitam ke apa.. trus benti masuk ubat.. sambung ari berikutnya... cuti 2 ari la baru on balik...

drip kat tangan tu....


~patience is much better~